Thuisbegeleiding

Wat?

Gesprekken bij jou thuis met je ouders en met jou over autisme en het omgaan met elkaar binnen jullie gezin.

Voor wie?

In de eerste plaats voor je ouders en voor jou. Dat kan samen of apart. Ook andere mensen kunnen betrokken worden bij de gesprekken bijvoorbeeld broers en zussen, grootouders, leerkrachten, G.on-begeleiders, therapeuten, dokters, …

Waar?

Bij jou thuis, bijvoorbeeld aan de keukentafel, of ergens op een rustig plekje waar er gepraat kan worden. Gesprekken met andere mensen kunnen ook op een andere plaats doorgaan.

Door wie?

Er werken meer dan 30 begeleiders in Het Raster. Eén van hen die in jouw buurt woont komt langs. Er zijn mannelijke en vrouwelijke begeleiders van verschillende leeftijden. Ze hebben een diploma in een sociale richting. Ze zijn allemaal begaan met autisme, communicatie en hoe mensen met elkaar omgaan.

Wanneer?

De gesprekken met je ouders gaan vaak door op een moment dat jij op school zit. Met jou wordt er afgesproken op een vrij moment op woensdagnamiddag, ’s avonds of tijdens een verlofdag. Zo’n gesprek met jou duurt ongeveer 1 uur.

Hoe vaak?

Dat wordt afgesproken tussen jou, je ouders en de begeleider. Gemiddeld komt de begeleider één keer per maand bij jou thuis. Als het nodig is, kan er vaker worden afgesproken (bijvoorbeeld om de 14 dagen, 1 uur). Op andere momenten kan dat minder vaak zijn (bijvoorbeeld 1 keer om de 3 maanden).

Tevreden?

Tijdens een gesprek of nadien, mag je steeds zeggen wat je er van vindt. Heeft de begeleider je goed begrepen? Heb je het gevoel dat jullie samen goed werk leveren? Laat het gerust aan je begeleider weten.

Om de 6 maanden wordt er bovendien door de begeleider aan je ouders en aan jou gevraagd wat jullie vinden van de begeleiding. Zijn jullie tevreden? Zijn er dingen die anders aangepakt kunnen worden?

Met een plan?

In de loop van de eerste maanden wordt er door je begeleider in overleg met jou en je ouders een handelingsplan opgesteld. Het is een soort plan waarin staat waaraan er gewerkt wordt. Dit plan wordt op papier gezet. Het kan bovendien veranderd en aangepast worden als we dit samen nodig vinden.