Het Raster vzw - Laatste nieuws

Laatste nieuws

Grootouderpraatcafé

Donderdag 6 februari: Grootouderpraatcafé
‘Eten en aankleden!’

 

Voor vele jonge kinderen met autisme verlopen eten en aankleden niet erg vlot. Ze eten te weinig gevarieerd, lopen weg van tafel, weigeren te proeven, treuzelen, willen hun schoenen niet aandoen, enz. Tijdens het grootouderpraatcafé staan we stil bij de oorzaken van dit gedrag en geven we tips om als grootouder hiermee om te gaan.

Voor wie: grootouders van kinderen tot 6 jaar met autisme

Wanneer: donderdag 6 februari van 10 uur tot 12.30u

Waar: Het Raster vzw Antwerpen, Boomsesteenweg 510 A, 2020 Antwerpen

Kostprijs: 10,68 euro (drie RTH-sessies worden afgetrokken)

Info en inschrijven voor 3 februari via marjolein.smets@hetraster.be

Gelieve duidelijk te vermelden hoeveel personen aanwezig zullen zijn.

Snel inschrijven want de plaatsen zijn beperkt!

 

Beleidsplan 2020

 Elk nieuw kalenderjaar maakt Het Raster een beleidsplan op. Daarin beschrijven we de doelstellingen en strategische projecten van het betreffende jaar. Onder meer via deze projecten operationaliseren we de doelstellingen van het strategisch beleidsplan 2015-2020. Het beleidsplan 2020 vind je hier terug. Heb je vragen of opmerkingen hierover? Contacteer ons gerust op info@hetraster.be.

Groepsbegeleiding Autisme, relaties en seksualiteit

We zijn nog op zoek naar kandidaten tussen 18 en 26 jaar die willen deelnemen aan onze praatgroep over relaties en seksualiteit.

Voor wie? jongeren met autisme en een (rand)normale begaafdheid van 18 tot 26 jaar.

Wat? Mogelijke thema's: vriendschap, verliefd zijn, relaties, veilig vrijen, homo- en biseksualiteit, sociale regels en grenzen, veilig internetgebruik, enz.

Hoe? Voor de start van de cursus komen de begeleiders aan huis om kennis te maken. Daarna komen we met een groep van 2 begeleiders en maximum 8 jongeren samen om te praten rond relaties en seksualiteit. De groepsbegeleiding omvat:

  • intakegesprek thuis
  • 10 bijeenkomsten van 2 uur
  • nabespreking thuis

Hoeveel? De totale prijs bedraagt € 150,-. Dit bedrag dient voor de aanvang van de cursus betaald te worden. In deze prijs zijn de 10 bijeenkomsten, de intake en het evaluatiegesprek en een vaste kost voor kopies, drank en koekjes inbegrepen.

Waar? De cursus wordt gegeven in de lokalen van Het Raster, Boomsesteenweg 510A te 2020 Antwerpen

Wanneer? Telkens op woensdag van 14u tot 16u: 23/10, 13/11, 27/11/2019, 08/01, 22/01, 05/02, 19/02, 04/03, 18/03 & 22/04/2020

Nog vragen? Wie meer informatie wenst of zich wil aanmelden, kan contact nemen met:

Kathy Tison                       of                    Marie-Christine Van Rooy

0492/58 72 58                                         0485/888 619

kathy.tison@hetraster.be                           mc.vanrooy@hetraster.be

 

 

 

 

TIARA ONDERZOEK

De TIARA onderzoekers van KULeuven en UGent zijn op zoek naar broertjes en zusjes (tussen 0 en 5 maanden) van kinderen met een autismespectrumstoornis.

 

In het onderzoek volgen ze baby's op vanaf 5 maanden. 

Ouders van een kind met een autismespectrumstoornis maken zich vaak wat zorgen over jongere broertjes of zusjes in het gezin. De meeste van deze broertjes/zusjes kennen een normale ontwikkeling. Toch is het zo dat 10 à 20% van hen ook later een diagnose ASS zal krijgen. Nog eens evenveel kinderen vertonen mildere problemen, bijvoorbeeld in de sociaal-communicatieve ontwikkeling. 

In deze studie worden jongere broertjes en zusjes opgevolgd van de leeftijd van 5 maanden, tot de leeftijd van 36 maanden. Op die manier wordt hun ontwikkeling van nabij gevolgd en kunnen ouders eventuele bezorgdheden bespreken.

Meer informatie vind je in de folder.

Autisme chat

Open Chat