Het Raster vzw - Laatste nieuws

Laatste nieuws

WIST JE DAT...?

De gemeente Beerse je de kans geeft om, in aanloop naar de verkiezingen, reeds kennis te maken met de stemcomputer en het stembureau?

 

We er in Het Raster veel belang aan hechten om te weten wat onze gebruikers vinden van onze werking?

Op onze website kan je hierover heel wat informatie vinden (bijvoorbeeld het kwaliteitshandboek, de begeleidingsovereenkomst, de aanmeldingsprocedure…). Er is altijd de mogelijkheid om suggesties en opmerkingen door te geven via de begeleiders, de website of via onze Facebookpagina.

Met deze nieuwsbrief doen we een extra oproep om jullie stem te laten horen. Wil jij onze documenten nalezen en hierover je mening delen, dan kan je dit doen via een mailtje naar info@hetraster.be. Alle opmerkingen, suggesties en voorstellen worden met zorg en in vertrouwen behandeld. We nemen de actiepunten mee in de continue verbetering van onze werking.

 

Het Raster voor de Liga Autisme Vlaanderen in samenwerking met productiehuis Sylvester een documentaire gemaakt heeft? 

Je kan naar één van onze gratis toonmomenten komen, data hiervan kan je vinden in onze agenda of op de Facebookpagina. Snel inschrijven is de boodschap!

TERUGBLIK AUTISMEWEEK

Het vijfde jaar op rij hebben we een Autismeweek gehouden in de Autitheek in het kader van ‘Wereldautismedag’ (2 april). 4 dagen lang hebben we heel wat activiteiten georganiseerd. We kregen zo’n 120 enthousiaste bezoekers over de vloer. We geven jullie graag feedback over enkele workshops en thema’s, waarvoor er heel veel interesse was  en die al snel volzet waren.

 

‘Maak je eigen zwaartedeken’

Bij de workshop ‘Maak je eigen zwaartedeken’, waren er 8 enthousiaste deelnemers. Na het installeren van de naaimachines begon het meet- en rekenwerk. Hoeveel horizontale en hoeveel verticale lijnen zijn er nodig voor een deken van 5 kg? Eens dit berekend was werden de lijnen op de stof getekend en kon het stikken beginnen. Eerst alle verticale lijnen dan de granulaatkorrels afwegen en in de tunnels gieten, om dan telkens de verticale lijnen stikken.

Het was veel prutswerk en 3 uur is iets te weinig om een deken af te krijgen maar de deelnemers waren wel op weg geholpen om het zwaartedeken thuis verder af te werken.

 

‘Zelfzorg voor vrouwen met autisme’

Op deze workshop zaten een groep vrouwen met autisme al lang te wachten. Na een rustige start werd er dieper op het thema “zelfzorg” ingegaan. Twee gastsprekers hebben het thema vanuit hun eigen, zeer verschillende ervaring beschreven. Nadien bleek er erg veel gespreksstof te zijn om uit te wisselen in de grote groep.

Binnenkort gaan we dit initiatief verder uitbouwen en starten we met vrouwenbijeenkomsten op regelmatige basis.

 

‘Autisme en eetproblemen’

Gezellig samen aan tafel eten is een verwachting die in veel gezinnen waar één of meerdere personen autisme hebben, vaak een verwachting blijft.  De deelnemers aan deze workshop konden hun ervaringen delen met andere ouders en ze aftoetsen aan de theorie. We merkten dat vele ouders op die manier hun verwachtingen konden bijstellen en ze realistischer en realiseerbaarder maakten.

 

‘Gespreksvoor-& namiddag voor grootouders met een kleinkind met autisme’

Er werd stilgestaan bij volgende vragen: Wat betekent het om een kleinkind met autisme te hebben? Hoe kan je als grootouder je kleinkind met autisme beter begrijpen? Hoe gaan andere grootouders hiermee om?

 

‘Door het bos de bomen weer zien’ – info voor meerderjarigen

Tijdens dit infomoment hebben we jongvolwassenen wegwijs gemaakt in de nieuwe aspecten van hun volwassen leven. In 3 uur tijd kregen de deelnemers heel wat informatie te verwerken. We hebben bekeken waar ze recht op hebben op vlak van hulpverlening (omkadering), wonen, inkomen, werk/dagbesteding...

Om hen te helpen hebben we alle informatie in een duidelijke brochure gegoten.

We kregen van één van de deelnemers volgende bedankingsmail: ‘Nogmaals hartelijk dank voor de verhelderende toelichting! Ik heb er heel veel van opgestoken. De titel van de workshop was zeer goed gekozen, en is zeer terecht.’

 

Deze succesvolle week motiveert ons om reeds aan de slag te gaan met de organisatie van de Autismeweek 2020.

 

 

 

 

AUTI-MAATJE

 

 

Op Wereldautismedag (2 april) hebben we onze vrijwilligerswerking ‘Auti-Maatje’ nog eens in de spotlights gezet. Auti-Maatje helpt kinderen, jongeren en volwassenen met autisme bij het ondersteunen en invullen van hun vrije tijd.

Zowel in de provincies Antwerpen als Vlaams-Brabant en Brussel, zijn we steeds op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor het begeleiden van kinderen, jongeren of volwassenen met autisme. Dit door samen leuke activiteiten te doen zoals samen gaan wandelen, fietsen, zwemmen, knutselen, voorlezen, koken, naar een pretpark of speeltuin gaan,…

 

 

We geven je graag enkele getuigenissen mee van onze vrijwilligers.

'Laatst zette ik als Auti-Maatje een schattenzoektocht op het programma. Enkele dagen voordien was ik mijn eigengemaakte schat stiekem in het bos gaan verbergen. Groot was mijn verbazing dat er op de nacht van de tocht onverwacht een mooi sneeuwtapijt lag! Dat kon het enthousiasme van de kindjes echter niet remmen. Ze konden niet wachten om hun warme sjaal en handschoenen aan te trekken! De tocht duurde meer dan een uur. We hadden dolle sneeuwpret en als klap op de vuurpijl vonden de kindjes de verborgen schat: snoepjes, chips en ander lekkers. Dan snel naar huis waar mama ons dan ook nog eens trakteerde op heerlijke pannenkoeken. Wat hebben de kinderen gesmuld. Toen ik vertrok vroegen de kinderen of we nog snel eens schatten zouden gaan zoeken. Ze hadden een fantastische middag beleefd en heel even waren ze al hun grote en kleine problemen vergeten. Dat is waar ik het als Auti-Maatje voor doe!’

'Mensen met autisme hebben vaak moeite met het (zinvol) indelen van hun vrije tijd. Als vrijwilliger ga je naar deze personen en naargelang je eigen interesses en die van jouw Auti-Maatje doe je activiteiten. Ik ging met een jongen naar Technopolis en Hidrodoe bijvoorbeeld. We maakten er fantastische dagen van. Als vrijwilliger begeleidde ik ook al groepsactiviteiten. Een echte girls-day-only, met make-up, knutselen, spelletjes, lekkere snacks,... Maar ook een schaakavond of een game-day in de Outpost in Antwerpen. Ik doe dit al enkele jaren met veel plezier.’

'Daar ikzelf ASS heb, begrijp ik wat de kinderen met ASS voelen of denken. Ik vind het dan ook fijn dat er zoiets bestaat als Het Raster om deze kinderen te kunnen begeleiden. Helaas was er in mijn jeugd nog geen sprake van zulke begeleiding en ondersteuning. De kinderen die ik begeleid zijn steeds zo dankbaar na een activiteit en kijken al gretig uit naar de volgende bijeenkomst. Kind blij = Auti-Maatje blij.’

 

Interesse? Bekijk het belevingsfilmpje: http://www.youtube.com/watch?v=-dQOP-h5_70

Bel of mail gerust naar Chantal, onze vrijwilligerscoördinator.

Auti-maatje@hetraster.be 

0491 62 69 86

Aanmeldstop (in bepaalde regio’s)

Met pijn in het hart moeten we vaststellen dat de vraag naar thuisbegeleiding nog steeds groter is dan het aanbod. Ondanks de inspanningen van onze thuisbegeleiders wordt de lijst wachtende gezinnen/cliënten langer en langer. We zijn intussen tot het punt gekomen dat een aanmeldstop in bepaalde regio’s en voor bepaalde leeftijdsgroepen noodzakelijk is.

 

Deze aanmeldstop gaat vanaf 01/04/2019 in.

Concreet gaat het over:
- Antwerpen: volwassenen - aanmeldstop van 1/04/2019 tot 1/04/2020
- Brussel/Halle/Vilvoorde: jongeren ouder dan 12 jaar en volwassenen - aanmeldstop van 1/04/2019 tot 1/10/2019
- Leuven: alle leeftijden – aanmeldstop van 1/04/2019 tot 1/10/2019

Na deze periode wordt per regio bekeken of de aanmeldstop verlengd wordt of niet. We houden jullie via onze gebruikelijke kanalen op de hoogte wanneer de aanmeldstop opgeheven wordt.

De aanmeldstop geldt niet in de regio Kempen en voor alle cliënten die beschikken over een persoonsvolgend budget of een persoonlijk assistentiebudget.

AANRADERS

Help, ik ben een autist!

Auteurs: Pascal van IJzendoorn & Ans Ettema-Essier                     ISBN: 9789461852472

Dit boek vertelt het verhaal van Pascal die pas na een lang traject van hulpverlening de diagnose ASS kreeg.

Basisschoolvrijwilliger Pascal van IJzendoorn kampeerde met een klasgroep ergens op een camping in het noorden van Nederland. 's Avonds bij het kampvuur werd de dag nabesproken toen een collega begon over de buren: een basisschool voor kinderen met autisme. Ze was nogal verbaasd dat je aan de buitenkant niet kon zien dat deze kinderen autistisch waren. Het voelde voor Pascal als een prikkel die hij niet kon negeren en hij vertelde zijn collega's voor het eerst dat ook hij autisme heeft. Ze hadden dat nooit achter hem gezocht. En waarom zouden ze ook, aangezien hij net zoals iedereen zijn leven leeft.

Dit boek geeft een goede kijk in de wereld van een persoon met autisme, waardoor je zijn belevingswereld beter begrijpt. Het boek geeft tevens handvaten en tips voor zowel hulpverleners als familie en vrienden om beter met een persoon met autisme te kunnen omgaan. Een echte aanrader en fijn om te lezen.

 

 

Eéndoostaken

Er zijn in de Autitheek nu ook verschillende ééndoostaken ontleenbaar. Eéndoostaken zijn belangrijk omdat ze kinderen met autisme helpen bij de ontwikkeling van:      - fijne motoriek: De fijne motoriek is een voorbereiding op het voorbereidend schrijven.

-Denkontwikkeling: bijvoorbeeld bij het kleuren en/of vormen onderscheidenen en ordenen leren ze classificeren en seriëren.

- Oog-hand coördinatie

 Eéndoostaak stokken

De stokken worden in de voorgevormde gaten gestoken. Deze taak bevordert de ontwikkeling van de oog-handcoördinatie.

Eéndoostaak wasknijpers inchecken

De wasknijpers worden van de rand afgehaald en ingecheckt in de doos tot alle wasknijpers erin zitten.

Eéndoostaak 3-kleuren sorteren

Bij deze taak dienen 3 kleuren gesorteerd te worden. De voorbeeldmuntjes zijn vastgemaakt met klittenband. Er kunnen ook muntjes vanaf gehaald worden om te taak te vereenvoudigen. Er zitten van iedere kleur 20 muntjes in.

Autisme chat

Open Chat