Het Raster vzw - Laatste nieuws

Laatste nieuws

Groepsbegeleiding Autisme, relaties en seksualiteit

We zijn nog op zoek naar kandidaten tussen 18 en 26 jaar die willen deelnemen aan onze praatgroep over relaties en seksualiteit.

Voor wie? jongeren met autisme en een (rand)normale begaafdheid van 18 tot 26 jaar.

Wat? Mogelijke thema's: vriendschap, verliefd zijn, relaties, veilig vrijen, homo- en biseksualiteit, sociale regels en grenzen, veilig internetgebruik, enz.

Hoe? Voor de start van de cursus komen de begeleiders aan huis om kennis te maken. Daarna komen we met een groep van 2 begeleiders en maximum 8 jongeren samen om te praten rond relaties en seksualiteit. De groepsbegeleiding omvat:

  • intakegesprek thuis
  • 10 bijeenkomsten van 2 uur
  • nabespreking thuis

Hoeveel? De totale prijs bedraagt € 150,-. Dit bedrag dient voor de aanvang van de cursus betaald te worden. In deze prijs zijn de 10 bijeenkomsten, de intake en het evaluatiegesprek en een vaste kost voor kopies, drank en koekjes inbegrepen.

Waar? De cursus wordt gegeven in de lokalen van Het Raster, Boomsesteenweg 510A te 2020 Antwerpen

Wanneer? Telkens op woensdag van 14u tot 16u: 23/10, 13/11, 27/11/2019, 08/01, 22/01, 05/02, 19/02, 04/03, 18/03 & 22/04/2020

Nog vragen? Wie meer informatie wenst of zich wil aanmelden, kan contact nemen met:

Kathy Tison                       of                    Marie-Christine Van Rooy

0492/58 72 58                                         0485/888 619

kathy.tison@hetraster.be                           mc.vanrooy@hetraster.be

 

 

 

 

TIARA ONDERZOEK

De TIARA onderzoekers van KULeuven en UGent zijn op zoek naar broertjes en zusjes (tussen 0 en 5 maanden) van kinderen met een autismespectrumstoornis.

 

In het onderzoek volgen ze baby's op vanaf 5 maanden. 

Ouders van een kind met een autismespectrumstoornis maken zich vaak wat zorgen over jongere broertjes of zusjes in het gezin. De meeste van deze broertjes/zusjes kennen een normale ontwikkeling. Toch is het zo dat 10 à 20% van hen ook later een diagnose ASS zal krijgen. Nog eens evenveel kinderen vertonen mildere problemen, bijvoorbeeld in de sociaal-communicatieve ontwikkeling. 

In deze studie worden jongere broertjes en zusjes opgevolgd van de leeftijd van 5 maanden, tot de leeftijd van 36 maanden. Op die manier wordt hun ontwikkeling van nabij gevolgd en kunnen ouders eventuele bezorgdheden bespreken.

Meer informatie vind je in de folder.

WARMSTE WEEK 2019

Ook dit jaar zijn we een goed doel voor de Warmste Week. Je kan nu al volop acties registreren ten voordele van Het Raster. Hoe ga je te werk?

Ga naar de website van de Warmste Week https://dewarmsteweek.be/ 

Door te klikken op volgende knop, kan je je actie registreren:

Je kan je ook inschrijven om mee te lopen met de Warmathon in Antwerpen, Leuven of Brussel. Vermeld bij je inschrijving dat je loopt voor Het Raster! Je zal er zeker medewerkers en sympathisanten van ons treffen in een Raster t-shirt.

 

TERUGBLIK OP DE VAKANTIEKAMPEN

Afgelopen zomer organiseerde de Liga Autisme Vlaanderen, waarvan Het Raster actief deel uitmaakt, opnieuw enkele zomerkampen voor kinderen met autisme en een normale begaafdheid in samenwerking met Jonge Helden en AFYA.

Het Boeiend Boskamp nam een vliegende start. 't Kasteeltje in Wijgmaal bleek opnieuw een prachtige locatie met veel uitwijkmogelijkheden. Met een team van 6 animatoren van Jonge Helden en 4 thuisbegeleiders hebben ze 20 kinderen laten genieten van een fantastische kampweek. Elk kind kwam tot zijn recht en dit was te voelen in de warme reacties van de ouders na een geslaagde kampweek!

Onze thuisbegeleider Sofie aan het woord: Deze zomer ben ik op Boeiend Boskamp geweest en boeiend was het zeker en vast. We trokken met 20 kinderen met ASS en 10 begeleiders (zowel thuisbegeleiders als animatoren van Jonge Helden) naar 't Kasteeltje in Wijgmaal. Daar hadden we voor de kinderen met ASS een leuk en autivriendelijk programma voorzien. Spelen zonder competitie, spelletjes in kleine groep, visuele ondersteuning van het spel, indien nodig de mogelijkheid om uit het spel te stappen, terecht te kunnen bij een vrije begeleider (vlinder), beperkte keuzemogelijkheden tijdens het spel en begeleiding van een animator of thuisbegeleider. Kortom we deden ons best om zo autivriendelijk als mogelijk te zijn. Maar hoe hard je bepaalde zaken ook voorbereidt of je probeert in te beelden hoe het gaat lopen, je kan niet alles op voorhand voorspellen. Zo was het toch heel erg zoeken naar wat voor welk kind werkt en hebben we heel individueel gewerkt. Ik vond het kamp fantastisch! Ik heb zoveel bijgeleerd over het autisme en hoe je omgaat met kinderen met ASS, wat als nog niet zo ervaren begeleider een hele meerwaarde is. Naast een persoonlijke meerwaarde had het voor het kamp ook zeer veel voordelen om met vier thuisbegeleiders mee te gaan. Zo konden we het kamp zo autivriendelijk mogelijk inkleden, konden we aandachtspunten aangeven en de animatoren ondersteunen waar nodig. Het vertrouwen dat je van de ouders krijgt is fantastisch en maakt ook dat je mag geloven in je aanpak. Op het einde van het kamp gaf één van de kinderen ook aan dat hij het fantastisch vond en volgend jaar opnieuw meewil en daar doe je het dan ook voor. Ik kan mij ook alleen maar aansluiten bij dit besluit. Ik ga heel graag nog eens mee!

Ook het Zomers Zeekamp was aan zijn tweede editie toe. Een Hawaïaans meisje werd opgevist uit de zee tijdens het krabben vangen. Daarna verdween ze opnieuw spoorloos. Gelukkig hebben onze 20 jongeren zich een week lang ingezet om dit mysterie te ontrafelen. Samen met 6 animatoren van Jonge Helden en 4 thuisbegeleiders hebben ze onvergetelijke momenten beleefd in de Oesterput te Oostende. Het was fantastisch om te zien dat de begeleiding elke jongere de kans gaf om zichzelf te zijn op kamp. Als afsluiting brachten ze een zelf geschreven kamplied, een echt kippenvelmoment.

Onze thuisbegeleiders aan het woord:

LeenAfgelopen zomer ging ik als thuisbegeleider mee op het Zomers Zeekamp. Toegegeven, ik was wel nerveus. Twintig jongeren die elkaar niet kennen en kampcollega's die ik slechts enkele maanden ken. Was dit wel een goed idee? ABSOLUUT! Eens aangekomen in Oostende nam het kampgevoel het meteen over bij mij. Ik had er zin in! De eerste dag was spannend en een beetje onwennig, maar dat is niet zo gek, toch? Vanaf dan kon ons kampverhaal van start gaan. Ik ben ervan overtuigd dat niemand van de jongeren Jeaninne of Bernadette al vergeten is! Twee leuke en grappige bejaarde dames die ons tijdens het ontbijt elke ochtend kwamen opvrolijken. Er is geen fijnere manier om de dag te starten. Zo zie je maar, er is ook acteertalent aanwezig bij de thuisbegeleiders! Verder zijn er nog tientallen momenten die het vernoemen waard zijn, ik kan er een boek over schrijven. Uiteindelijk komen ze allemaal op hetzelfde neer. Het was een ongelooflijk fijn kamp! Elke dag zag ik de jongeren meer en meer openbloeien, ik zag ze vrienden maken en zich goed voelen in de groep. Meer moest dat voor mij en voor de andere kampcollega's niet zijn. Een kamp waarop iedereen zichzelf kan en mag zijn, dat was het doel. Ik kan met trots zeggen dat we daarin geslaagd zijn. Het was de eerste keer dat ik als thuisbegeleidster mee op kamp ging, maar het is zeker niet de laatste keer. Gedurende een hele week heb ik genoten en ons kamplied kon het niet beter omschrijven. 'Het kon niet beter zijn' - en ik ga het niet verzwijgen, ik ben niet de enige begeleider die een traantje moest wegpinken bij het horen van dit lied.

SihanEen autokoffer vol speelkleren. GPS ingesteld richting Oostende en kriebels in de buik. Het begin van een onvergetelijk kampavontuur aan zee. Vier thuisbegeleiders en zes animatoren gingen de uitdaging aan om mee te schrijven aan een knotsgek kampverhaal. Dagschema's werden ontworpen, goedgekozen pictogrammen opgehangen... Al snel was dit team klaar om een gezellige bende van negentien pubers te ontvangen. De kennismaking was misschien een beetje onwennig, maar dit duurde gelukkig niet lang. De jongeren leerden, naast de gekke personages uit het kampverhaal, ook elkaar kennen. Iedereen veroverde zijn plekje in de groep. Elke dag opnieuw speelden we geweldige spellen op zoek naar het verdwenen Hawaïaans meisje. We gingen de kampioene achterna naar het zwembad, scheurden met GO-karts over de dijk op zoek naar de strandtoerist en deelden lustig weetjes met oudjes Bernadette en Jeaninne. Ik zag veel jongeren openbloeien doorheen het kamp. Gevoelens van onzekerheid en schaamte werden vervangen door de kans om gewoon lekker jezelf te mogen zijn. Ik besefte al snel dat kleine aanpassingen kunnen leiden tot een wereld van verschil bij onze kampgasten en bij uitbreiding voor onze doelgroep met autisme. Een mooie herinnering om elke thuisbegeleiding opnieuw te koesteren. Ik kan mijn eerste kamp met de Liga mooi samenvatten met één zin uit het kamplied: 'Het kon niet beter zijn'.

De kampen 'Techniek Magnifiek' en 'Tricks & Technix' vonden voor de eerste keer plaats in het vernieuwde Agneteninternaat te Peer. Afwisselend trokken 15 kinderen en 15 jongeren naar de Techniek- en Wetenschapsacademie en kregen ze hier de kans om te vliegen met een drone, een eigen computerspel te ontwikkelen, een eigen robot te programmeren, iets in 3D te printen,... . Voor de meeste deelnemers waren deze activiteiten een schot in de roos! De andere dagdelen werden ingevuld door de enthousiaste kampteams met leuke spelactiviteiten, rustige knutselmomenten en een uitstap naar de legerbasis van Kleine-Brogel. Zowel de kinderen van Techniek Magnifiek als de jongeren van Tricks & Technix konden vertrouwen op een team van elk 3 thuisbegeleiders en 4 animatoren. Deze techniekkampen zijn een uniek concept in Vlaanderen en hebben dan ook de voorpagina van Het Belang van Limburg gehaald. Kortom, een fantastische eerste editie waar zeker een vervolg op zal komen...

Enkele reacties van ouders:                                             

N heeft een heel leuk kamp gehad. We hebben hier op het moment een heel vrolijk kind. Dus nogmaals dankjewel voor de goede zorgen.

We willen jullie allemaal nog eens heel hard bedanken. R heeft een super kamp gehad. Hij heeft al zoveel leuke dingen verteld en is er zo enthousiast over. Dat is fijn voor ons om te zien dat hij zich zo goed voelde. Ook bedankt voor hem extra tijd vrij te maken voor één-op-één opvang. Daar heeft hij erg van genoten. Veel groeten aan alle moni's.

Dankjewel voor alle moeite! Petje af voor al jullie inspanningen en begrip! Echt top! Dankjewel!!!

Dankjewel voor alle goede zorgen voor T! Ze vond het alweer een fantastisch kamp!

De meisjes zijn al wat bekomen, maar het gemis is toch groot hoor! Gelukkig hebben ze nu echt vriendschappen gesmeed en ze hebben de andere meisjes al vaak gehoord intussen. Ik wil jullie meteen ook bedanken voor de fantastische kampen die jullie organiseren! Onze meisjes zijn misschien wel in staat om mee te draaien op een ander kamp, maar daar zouden ze nooit zoveel plezier beleven (of zelfs geen). Bij jullie hoeven ze niet bezig te zijn met zich overdreven aanpassen om erbij te horen, ze kunnen zichzelf zijn zonder dat ze overprikkeld raken of de dingen hen nodeloze energie kosten. Ik denk dat het voor hen een verademing is om zich te kunnen ontspannen en toch zichzelf te blijven. Merci allemaal!

De zomer van 2019 is succesvol afgerond. We danken dan ook alle animatoren, begeleiders, kookouders, deelnemers en ouders voor hun inzet en vertrouwen. Ondertussen starten we vol goede moed met de voorbereidingen voor 2020. 

 

 

GIO in Het Raster

Vanaf september 2019 wordt de Rechtstreeks Toegankelijke Hulp in Het Raster uitgebreid met een nieuwe functie: de Globale Individuele Ondersteuning (GIO). Het doel van GIO is de participatie van opgroeiende jonge kinderen met (een vermoeden van) een handicap in inclusieve contexten - met name het gewoon onderwijs en de kinderopvang - te bevorderen en te versterken. Extra aandacht gaat naar een vlotter verloop van de overgang naar de kinderopvang, de kleuterklas en het eerste leerjaar door enerzijds met het kind met (een vermoeden van) een handicap aan de slag te gaan en anderzijds de verzorgers/leerkrachten te ondersteunen bij het creëren van een aangepaste context. Door GIO in te schakelen wil men de ouder, het kind en de opvang/school ondersteunen in een inclusief traject. GIO is een combinatie van praktische ondersteuning en begeleiding dicht bij het gezin en specifiek voor inclusieve contexten.

GIO is specifiek voor jonge kinderen, van baby tot en met het eerste leerjaar. Het is een kortdurende ondersteuning (max. 30u) die gericht is op specifieke noden (bv. gedragsproblemen, structuur, voorspelbaarheid, sociale vaardigheden, taakspanning, zindelijkheid, slapen, eten,... ). Samenwerking tussen ouders, de kinderopvang of de kleuterschool, de thuisbegeleidingsdienst en andere betrokkenen is een belangrijk uitgangspunt. GIO is volledig gesubsidieerd en kosteloos voor het kind en zijn omgeving.

In Het Raster zijn we begin september gestart met een 30-tal GIO-trajecten. We zien het als een uitdaging, maar vooral ook als een kans om onze deskundigheid en ervaringen met kinderen met autisme ook praktisch te kunnen inzetten in de kinderopvang en de (kleuter)scholen om de inclusie van jonge kinderen met autisme te bevorderen.

Ondanks de aanmeldstop voor andere vormen van begeleiding kan Het Raster starten met GIO, omdat dit wordt gerealiseerd met uitbreidingsmiddelen die niet gebruikt kunnen worden voor andere vormen van begeleiding. De vraag naar GIO is nu echter al groter dan de middelen waardoor er momenteel al een aanmeldstop is voor GIO in een aantal regio's. Vanaf 1 januari 2020 kan hiervoor terug aangemeld worden. 

Autisme chat

Open Chat