Het Raster vzw - Première en toonmomenten van de film, “De wereld in mijn hoofd”

 

“De wereld in mijn hoofd” is een documentaire film, gemaakt door Het Raster voor de Liga Autisme Vlaanderen in samenwerking met productiehuis Sylvester.

De film schetst het portret van 3 kinderen met autisme en hun omgeving. Drie kinderen die de wereld op hun eigen manier ervaren. Drie kinderen die gelijkenissen hebben vanuit hun autisme, maar toch ook weer zo verschillend zijn.

Omdat we niet kunnen zien hoe iemand denkt, wilden de makers van de film graag inzicht geven in hoe iemand met autisme de wereld beleeft. Het voor de buitenwereld “onzichtbare” autisme, zichtbaar maken. De impact op het leven van mensen met autisme van de - voor de buitenwereld vaak kleine -  dagdagelijkse gebeurtenissen.

De makers hopen op deze manier bij te dragen aan een juiste beeldvorming van autisme en inclusie te bevorderen.

Op 24 mei ging de film in première. Gevolgd door verschillende toonmomenten in Antwerpen, Turnhout, Leuven en Vilvoorde.

Een 1300 – tal mensen kwamen kijken!!!

Wat veel enthousiaste en positieve reacties opleverde.

Kijkers ervaren de film als begrijpbaar, herkenbaar, waardevol en activerend zonder meer. Het meekrijgen van perspectief wordt in de reacties vaak benadrukt.

De complexiteit en diversiteit van autisme werd volgens velen mooi in beeld gebracht. 

Leerkrachten en hulpverleners geven aan zich na het bekijken van de film meer bewust te zijn van de impact van autisme op de thuiscontext.

Iemand met autisme liet dan weer weten dat ze – door het kijken naar de film – veel beter begrijpt wat haar autisme ook betekend heeft voor haar brussen.

Wie de film nog niet heeft kunnen bekijken of wie hem gewoon nog een keertje terug wil zien kan dit vanaf nu.

De film en de bijhorende brochure “De wereld in mijn hoofd” zijn vanaf nu verkrijgbaar voor een kleine vergoeding van 10 euro (+ verzendingskosten). 

Hiermee kan je:

  • De film bekijken via de website van de Liga Autisme Vlaanderen

           (www.ligaautismevlaanderen.be/film)

  • Toegang krijgen tot het bijhorende online vormingspakket “Mijn hoofd in de wereld”.

Dit vormingspakket biedt naast informatie ook heel wat extra beeldmateriaal rond een achttal thema’s zoals o.a. contextblindheid, prikkelverwerking, inclusie, kwaliteiten van mensen met autisme, …

In de nabije toekomst wordt er rond de film een outreachaanbod ontwikkeld.

De brochure kan je bestellen door een e-mail te sturen naar info@hetraster.be. Vermeld hierin duidelijk het aantal brochures en het verzendadres.

Autisme chat

Open Chat